ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
που αφορούν σε θέματα της λαϊκής παράδοσης. Στα εργαστήρια αυτά, θα ασχοληθούμε με έθιμα που δεν αποτελούν απλώς γραφικές αναβιώσεις αλλά εξακολουθούν να επιβιώνουν καθώς σχετίζονται με τις βαθύτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και ιδιοσυγκρασιακές ανάγκες των Ελλήνων.
Μέσα από τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού στοχεύουμε να εμπλέξουμε τα παιδιά σε διαδικασίες που θα τα βοηθήσουν να αντιληφθούν, με παιδαγωγικό τρόπο, τη συνένωση του παρελθόντος με το παρόν.

Παρασκευή 15.4.2011, ώρα: 19.00 - 20.30 (για παιδιά 4-11 ετών)
«Πολύχρωμα Φαναράκια»
Γνωριμία και παιχνίδι με πασχαλινά έθιμα που σχετίζονται με τους συμβολισμούς του «φωτός». Τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους φαναράκι που θα «φυλάξει» την φλόγα της ανάστασης!

Σάββατο 16.4.2011
ώρες: 11.00 - 12.30 (για παιδιά 6-11 ετών),  11.30 - 12.30 (για παιδιά 2,5 –5,5 ετών)

«Ήρθ’ ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια»  
Ανοιξιάτικοι Αγερμοί.
Λαϊκά δρώμενα, ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τους συμβολισμούς της «Ανάστασης» και εισάγουν τα παιδιά μέσα από παιχνίδια, κάλαντα, οπτικοακουστικό υλικό στην ουσία της παράδοσης.
Αποτέλεσμα του παιχνιδιού θα είναι η κατασκευή γιγαντόκουκλας του Λάζαρου, σαν ένα «αναπαραστατικό» ανοιξιάτικο λάβαρο που κρατώντας το τα παιδιά, θα τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα στους γονείς.
Επίσης θα φτιάξουν ζυμάρι για να πλάσουν «Λαζαράκια» ή «λαζάρηδες» ή «λαζαρούδια» που θα πάρουν μαζί τους για να τα ψήσουν στο σπίτι γιατί ο λαός λέει πως "αν Λάζαρο δεν πλάσεις ψωμί δεν θα χορτάσεις"…

Κυριακή 17.4.2011
Α. «Οι λαμπάδες της Λαμπρής»  ώρα: 11.00-12.15 (για παιδιά  4-11 ετών)

Στόχος είναι μέσα από ποικίλα ερεθίσματα (πληροφορίες, εικόνες, τραγούδια, προβολές κ.λ.π.) και παιχνίδια, τα παιδιά να προβούν σε προσωπικές αναγωγές και συμβολισμούς και να δημιουργήσουν τη δική τους λαμπάδα που θα ανάψουν τη νύχτα της Ανάστασης.  Η φλόγα της ας ελπίσουμε να είναι η δική τους φωτεινή ματιά για τον κόσμο…

Β. «Πασχαλιάτικοι Μποναμάδες»  ώρα 12.15-14.00 (για παιδιά 4-11 ετών)
Ιστορίες, παιχνίδια, προβολές και ποικίλα υλικά, με τα οποία τα παιδιά θα παίξουν και θα κατασκευάσουν καλάθια, που θα γεμίσουν με διάφορα πασχαλινά στολίδια και λιχουδιές…


Σχεδιασμός - οργάνωση: Μαντώ Κουρετζή
Συντονίζουν οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων: Στέλιος Βγαγκές, Παναγιώτης Κυρίτσης, Παρασκευή Καρακίτσιου, Χριστίνα Στουραΐτη, Αγγελική Παπαδημητρίου.

Είσοδος: 11€ (σε κάθε εργαστήρι). Σε περίπτωση συμμετοχής σε παραπάνω από ένα έκπτωση 10%
Πληροφορίες - Κρατήσεις: καθημερινά 10.00 - 13.00