ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 – ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΛΕΠΕΝΙΩΤΟΥ 8, ΨΥΡΡΗ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Εκπαιδευτικός, Master Ειδικής Αγωγής

ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ ΒΑΛΙΑ, Νηπιαγωγός – Ειδική Παιδαγωγός, Master Ειδικής Αγωγής



Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο, κάνουν λόγο και προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός σχολείου που να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών, στη βάση των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων. Το ελληνικό σχολείο σήμερα περισσότερο από ποτέ χαρακτηρίζεται από την ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού, καθώς ολοένα και περισσότερο φοιτούν σε αυτό διαφορετικοί μαθητές,  μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθητές που προέρχονται από ποικίλα κοινωνικά, πολιτισμικά και γλωσσικά περιβάλλοντα. Η διαφοροποίηση της διδασκαλίας στην αίθουσα διδασκαλίας και η διαμόρφωση ενταξιακής κουλτούρας προκύπτει ως αναγκαιότητα στο σύγχρονο κοινωνικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

Παρά τη θεσμική και  θεωρητική διακήρυξη περί ένταξης στην εκπαίδευση οι πρακτικές με τις οποίες επιχειρείται τα τελευταία χρόνια οδηγούν στη σχολική αποτυχία, στο στιγματισμό και τον αποκλεισμό. Η σχολική πραγματικότητα και η καθημερινή επαφή με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με γονείς και μαθητές μας προβάλλουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε όλα τα επίπεδα οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης, επιμόρφωσης και υποστήριξης του έργου τους.

Το σχολείο παιχνιδιού συμπορευόμενο με το πνεύμα και τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας διοργανώνει ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο με εμπειρογνώμονες του εκπαιδευτικού χώρου προκειμένου να συμβάλει αφενός στην επιμόρφωση όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία και αφετέρου στην προσέγγιση της εκπαίδευσης μέσα από μια ενταξιακή φιλοσοφία, μια εναλλακτική ευέλικτη ματιά όπως οι καιροί απαιτούν. Το όραμα ενός ενιαίου σχολείου    για όλους τους μαθητές αποτέλεσε το κίνητρο για τη διοργάνωση του σεμιναρίου με θεματικές ενότητες που καλύπτουν ζητήματα που άπτονται της ενταξιακής εκπαίδευσης και της διαφοροποίησης της διδασκαλίας.

Στις 24 Οκτωβρίου του 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.30 μ.μ. σας περιμένουμε στο «Σχολείο Παιχνιδιού» σε μία ανοιχτή αναλυτική ενημέρωση όσο αναφορά τη δομή και την θεματολογία του σεμιναρίου, τους στόχους και τη φιλοσοφία του. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού με στόχο  την ανάδειξη της διαφορετικότητας του σεμιναρίου από τη στιγμή που η εμψυχωτική διαδικασία θα λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας...