ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  19:00 - 20:30

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ &  ΘΕΑΤΡΟΥ» (16ος χρόνος λειτουργίας)  

Α΄ Ομάδα: 6 - 10 ετών
Β΄ Ομάδα: 11 - 15 ετών

Εργαστήρι πολλαπλών τεχνικών και ερεθισμάτων όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, ανάλογα με την ηλικία τους, να πειραματιστούν σε όλα τα επίπεδα της δημιουργικής φαντασίας και έκφρασης, να παίξουν, να αλληλεπιδράσουν και να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του θεατρικού φαινομένου. Την φετινή χρονιά στόχο μας είναι, τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά με το παραστασιακό γεγονός. Το ζητούμενο θα είναι πώς από το θεατρικό παιχνίδι θα προκύπτει  μια οργανωμένη παράσταση την οποία τα παιδιά, με τη βοήθεια των εμψυχωτών, θα οργανώνουν σε όλα της τα επίπεδα (δραματουργικά, σκηνογραφικά, μουσικά, κ.λ.π.) Έτσι θα προβούμε σε τρεις απόπειρες. Μία Χριστουγεννιάτικη Παράσταση, μία με θέμα την Άνοιξη και μία τελική στη λήξη του εργαστηρίου το καλοκαίρι. Ελπίζουμε να σας έχουμε ξανά κοντά μας!

Υπεύθυνη:
Μαντώ Κουρετζή

(Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια Θ.Π.– Ειδική σε θέματα Αισθητικής Αγωγή και Ελληνικού Πολιτισμού)

Βασικοί συντονιστές:
Στέλιος Βγαγκές
(Δάσκαλος- Εμψυχωτής Θ.Π.)
Παναγιώτης Κυρίτσης (
Δάσκαλος- Εμψυχωτής Θ.Π.)

Εμψυχώτριες:
Χριστίνα Στουραΐτη
(Νηπιαγωγός – Παιδαγωγός εφαρμοσμένου θεάτρου)
Παρασκευή Καρακίτσιου
(Ψυχολόγος – Εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής)

Είσοδος: 11€

Το εργαστήρι φέτος, θα χωριστεί σε 5 δίμηνους κύκλους που στον καθένα τα παιδιά θα ασχοληθούν με μια διαφορετική ενότητα. Στόχος είναι μια ουσιαστική γνωριμία με το Θεατρικό φαινόμενο με τρόπο παιδαγωγικό, εμψυχωτικό, ψυχαγωγικό και σε καμία περίπτωση ψυχαναγκαστικό.

Έχοντας πάντα ως βασικό άξονα τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού που καθιστά τα παιδιά εμπνευστές και συνδημιουργούς των δράσεων, οι ομάδες θα έρθουν σε επαφή με την ολιστικότητα του Θεάτρου που συνενώνει όλες τις τέχνες, προάγει την κοινωνικότητα και καλλιεργεί όλα τα εκφραστικά μέσα των παικτών. Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα καταλάβουν, πέρα από όλα τα άλλα, ότι θέατρο δεν είναι μόνο η παράσταση, για την οποία επανειλημμένα ψυχαναγκάζονται.

Το Θέατρο είναι ένα μαγικό ταξίδι σε όλα τα επίπεδα της δημιουργικής μάθησης…


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5 ΚΥΚΛΩΝ

1.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010
«Θεατρικό Παιχνίδι»

Παιχνίδια μέσα από ποικίλα ερεθίσματα,   αισθησιοκινητικές δράσεις, γνωριμία νέων μελών, απελευθέρωση προσωπικών αναστολών, πρώτη γνωριμία με τον σκηνικό χώρο, τα σκηνικά αντικείμενα, το παιχνίδι των ρόλων.


2.ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

«Δημιουργική γραφή-Ατομικά και ομαδικά Σενάρια»

Τι έχω να πω; Τι έχουμε να πούμε; Σε ποιους, γιατί, πώς, πότε, που;
*Τα σενάρια μας ζωντανεύουν και παρουσιάζονται σε κοινό.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Στην ενότητα  του διμήνου ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  τα παιδιά θα ασχοληθούν με τη:
«Δημιουργική γραφή-Ατομικά και ομαδικά Σενάρια»

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών θα έχουν την ευκαιρία:

Α. Να γνωρίσουν την μέθοδο, μέσα από ειδικά παιχνίδια, δράσεις και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί από την βασική παιδαγωγική ομάδα του «Σχολείου Παιχνιδιού»

Β. Να συναντηθούν με  τις ειδικούς
Πόπη Κύρδη: 26.11.2010 και
Σοφία Μαντουβάλου: 3.12.2010
που μαζί τους  θα παίξουν και θα φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες

*Στις συναντήσεις αυτές υπάρχει η σκέψη, να αποτελέσουν ομάδα εργαστηριακή και οι γονείς,- χωρίς οικονομική επιβάρυνση- (εφόσον το επιθυμούν και δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή)

Γ. Στις 17.12.2010 τα παιδιά θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Ελπίζουμε να αρχίζει για όλους μας μια γοητευτική δημιουργική περιπέτεια …

*Στα εργαστήρια, μπορούν να έρθουν και νέοι κάθε φορά παίκτες, καθώς ο σχεδιασμός είναι παιδαγωγικά ευέλικτος. Έτσι η κάθε συνάντηση λειτουργεί  τόσο ενταγμένη εξελικτικά στο πλαίσιο της κάθε ενότητας όσο και αυτόνομα.

3.ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011
«Σκηνικά, κουστούμια, μεταμορφώσεις…»

Παιχνίδια με πολλά υλικά, ποικίλες κατασκευές. Τα παιδιά μετατρέπονται σε σκηνογράφους, ενδυματολόγους, και ντύνουν το ‘χώρο’ και το ρόλο τους!
(Τα θέματα προτείνονται από τους εμψυχωτές και έχουν λαογραφικό περιεχόμενο)
*Οι  Ιστορίες που προκύπτουν από αυτή την προσέγγιση παρουσιάζονται σε κοινό.

4.ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011
«Γνωριμία και επεξεργασία κειμένων»

[θεατρικών, λογοτεχνικών, ποιητικών, παραμυθιακών, δημοσιογραφικών] Αφηγήσεις, αποσπάσματα από παραστάσεις (βιντεοπροβολές) κ.λ.π.
Οι ομάδες επιλέγουν αγαπημένα κείμενα από όλα τα είδη και αυτά αποτελούν ερέθισμα για ποικίλα παιχνίδια και δράσεις.

5. ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011
«Φτιάχνουμε μια παράσταση»

Όσα έχουν προηγηθεί από τους προηγούμενους κύκλους, τα παιδιά τα συνθέτουν ( προσθέτοντας, αλλάζοντας, αφαιρώντας, αναπροσαρμόζοντας) και μπαίνουν στην περιπέτεια της
* τελικής παράστασης που θα παρουσιάσουν σε κοινό.

Στον φετινό μας πειραματισμό θα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με καταξιωμένες προσωπικότητες της παιδαγωγικής και της τέχνης που γνωρίζουν και εμπιστεύονται το μακρόχρονο έργο μας.

Έτσι σε κάθε ενότητα θα επισκέπτεται το εργαστήρι και θα δουλεύει μαζί με τα παιδιά  για 1-2 συναντήσεις και ένας καλλιτέχνης της αντίστοιχης ειδικότητας (σεναριογράφος-συγγραφέας, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, λογοτέχνης, Ηθοποιός)

Οι θεματικές θα είναι κοινές για τις δύο ομάδες αλλά προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
(Δηλαδή, άλλη προσέγγιση θα γίνεται στην Α ομάδα και άλλη στη Β ομάδα).

Ελπίζουμε αυτή η χρονιά να είναι για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς μια αξέχαστη εμπειρία, παιχνιδιού, ουσιαστικής ψυχαγωγίας και δημιουργικής μάθησης!